Anekdot om fiskaren och affärsmannen

Anekdot om fiskaren och affärsmannen

Det finns en klassisk historia från Brasilien om en fiskare och en affärsman. Baktanken handlar lite om hur mycket pengar du behöver för att bli lycklig.

Anekdot

There was once a businessman who was sitting by the beach in a small Brazilian village.
As he sat, he saw a Brazilian fisherman rowing a small boat towards the shore having caught quite few big fish.
The businessman was impressed and asked the fisherman, “How long does it take you to catch so many fish?”
The fisherman replied, “Oh, just a short while.”
“Then why don’t you stay longer at sea and catch even more?” The businessman was astonished.
“This is enough to feed my whole family,” the fisherman said.
The businessman then asked, “So, what do you do for the rest of the day?”
The fisherman replied, “Well, I usually wake up early in the morning, go out to sea and catch a few fish, then go back and play with my kids. In the afternoon, I take a nap with my wife, and evening comes, I join my buddies in the village for a drink — we play guitar, sing and dance throughout the night.”

The businessman offered a suggestion to the fisherman.
“I am a PhD in business management. I could help you to become a more successful person. From now on, you should spend more time at sea and try to catch as many fish as possible. When you have saved enough money, you could buy a bigger boat and catch even more fish. Soon you will be able to afford to buy more boats, set up your own company, your own production plant for canned food and distribution network. By then, you will have moved out of this village and to Sao Paulo, where you can set up HQ to manage your other branches.”

The fisherman continues, “And after that?”
The businessman laughs heartily, “After that, you can live like a king in your own house, and when the time is right, you can go public and float your shares in the Stock Exchange, and you will be rich.”
The fisherman asks, “And after that?”
The businessman says, “After that, you can finally retire, you can move to a house by the fishing village, wake up early in the morning, catch a few fish, then return home to play with kids, have a nice afternoon nap with your wife, and when evening comes, you can join your buddies for a drink, play the guitar, sing and dance throughout the night!”
The fisherman was puzzled, “Isn’t that what I am doing now?”

Historien kommer från Paulo Coelho, välkänd Brasiliansk författare.

Tankar

Det som är så slående med den här historien är just tanken kring vad du ska göra med dina pengar? Att skapa sig ett företagsimperium bara för sakens skull, att bli rik och sedan återgå till det du redan hade? Det handlar om att du måste veta varför du gör det du gör. Vad är ditt mål och vad vill du uppnå? Du behöver inte vara rik och ha mycket pengar för att vara lycklig. Ekonomiskt oberoende löser inte dina problem eller gör dig inte lycklig om du inte var lycklig innan du blev ekonomiskt oberoende. Mycket tänkvärt.

Vad tar du med dig från historien?

8 thoughts on “Anekdot om fiskaren och affärsmannen

 1. Tiresson

  Ekonomiskt oberoende kan lösa en del problem och även om man inte var lycklig innan så kan man bli det då man aktivt kan välja sitt yrke utan tanke på lön.

  1. Herr Oberoende

   Hej Tiresson,
   Håller med att ekonomiskt oberoende skapar frihet och möjligheter att hitta sysselsättningar och aktiviteter som gör dig lycklig. Samtidigt kan jag tycka det är synd om du behöver vänta tills du nått ekonomiskt oberoende innan du kan bli lycklig. Exemplet med fiskaren visar att det kanske går att hitta en livsstil där du är lycklig utan att bli ekonomiskt oberoende först? Må vara så att det inte är så enkelt som i historien men det är en intressant tanke! 🙂

 2. Jag skrev om precis samma historia för några dagar sedan, och våra slutsats är att vi just pga detta, att vi kan få frihet redan nu, så går vi ner i tid.

  1. Herr Oberoende

   Spännande! Det är en balans som inte är helt enkel att övervinna mentalt har jag insett personligen. Kul att ni lyckats! 🙂

 3. M

  Vem kan försörja en familj på att fiska i en egen båt några timmar om dagen?

  1. Herr Oberoende

   Hej M! Det är en mycket relevant fråga. Såklart kan det vara svårt att sätta sig in i en sådan situation, att vi skulle få runt våra liv på att fiska några timmar per dag. Det kanske går i Sydamerika, jag vet inte. Jag tänker lite annorlunda kring anekdoten. Om jag får ta mig friheten att reflektera lite så har jag skrivit nedan några exempel på vad jag tar med mig från anekdoten.

   1. Jagar du något som du redan har? Det är uppenbart i anekdoten att affärsmannen är så driven och fokuserad på affären att han förbiser vad syftet med allt egentligen är. Hans mål med att bygga hela verksamheten är att uppnå det fiskare redan har. Jag tänker att det är viktigt för oss alla att stanna upp och uppskatta det vi har redan nu istället för att bara tänka på framtiden och jaga målen som ligger långt fram.
   2. Jag tänker också att exemplet illustrerar att det inte är pengarna som ger dig ett lyckligt liv. Det går att uppnå detta utan att bli miljonär och bli ekonomiskt oberoende t.ex.

   Det var två tankar. Hur tänker du kring mina reflektioner, tog du med dig något annat? 🙂

   1. M

    Hej,

    Jag håller med dig.

    Läser just nu ”a guide to the good life” av william b. Irvine som är inne lite på samma tema. Handlar ungefär att vara nöjd med det man har och sluta jaga nya drömmar hela tiden. Läsvärd!

    1. Herr Oberoende

     Spännande tips, tack så mycket! 😀

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *