Friskvårdsbidrag – utnyttja möjligheten

Friskvårdsbidrag – utnyttja möjligheten

Jag som gärna försöker hålla utgifterna så låga som möjligt inom många områden försöker även utnyttja de förmåner som finns tillgängliga för mig. Ett sådant exempel är friskvårdsbidraget.

Vad är friskvårdsbidrag?

Många företag och arbetsgivare erbjuder sina anställda ett friskvårdsbidrag. Bidraget är avsett för att användas när du utövar någon typ av friskvård (spelar tennis, går på gym, åker skidor t.ex.).

Friskvårdsbidraget är avdragsgillt för företaget upp till 5 000 kr per år. Baserat på egen erfarenhet kan upplägget hur företaget betalar ut pengarna variera. T.ex. kan arbetsgivaren kräva att du betalar 50% av beloppet och att de står för 50%. Vissa arbetsgivare betalar hela beloppet.

T.ex. om du köper ett gymkort för 1 000 kr kan arbetsgivaren i vissa fall stå för hela beloppet men i andra fall måste du kanske betala 500 kr och arbetsgivaren betalar resterande 500 kr.

Även totalbeloppet som arbetsgivaren erbjuder dig som anställd kan variera. Jag har sett allt mellan 900kr och 5 000kr.

Till vad kan man använda pengarna?

Det är i slutändan arbetsgivaren som bestämmer vad som är eller inte är giltigt som friskvård. Men skatteverket har en lista med exempel på vad som är okej att få friskvårdsbidrag för. Rent generellt kan man säga att du kan få ersättning för aktiviteter men inte för redskap/utrustning/medlemsavgifter. T.ex. liftkortet är en utgift som kan klassas som friskvårdsbidrag men köpet av skidorna gör det inte. Ett annat exempel: du får inte bidrag för medlemsavgiften till tennisklubben men du får bidrag för utgiften du hade när du spelade en timme med en kompis.

Något som jag tyckte var spännande när jag läste igenom listan hos Skatteverket är att tränings-appar, viktminsknings-appar, och meditations-appar är inkluderat. Modernt!

Uppdatering sedan 2018

Från och med januari 2018 så har vissa så kallade “dyra” sporter även inkluderats i vad som är okej att få friskvårdsbidrag för. Det var en dom i högsta förvaltningsdomstolen som bidrog till detta. Så från och med januari kan du även få bidrag för golf och ridning t.ex. Det var inte okej innan 2018.

 

Mitt tips är att (om du inte redan vet) fråga din arbetsgivare vad du har för friskvårdsbidrag och kom ihåg att utnyttja det! Om du behöver massage för att lindra spänningar i axlar/nacke så är det okej som friskvård t.ex. De flesta tackar inte nej till massage 🙂

4 thoughts on “Friskvårdsbidrag – utnyttja möjligheten

 1. Lina

  Så spännande blogg! Hittade den i slutet av februari och gav mig på rekommendationen att spara 50% av disponibla inkomsten denna månad! Har hittills resulterat i en noggrann “kassabok”, fler matlådor och inga onödiga inköp, hoppas jag klarar mars månad ut! Skrev även på avtal för nytt jobb igår med högre lön och högre friskvårdsbidrag, heja! Kanske blir nästa steg att våga sig på aktierna 🙂

  Tack för inspirationen!

  1. Herr Oberoende

   Hej Lina,
   Superkul att höra! 😀 Det är precis såna här historier som gör att jag vill fortsätta med bloggandet och inspirera andra, tack för din feedback.
   Starkt jobbat att gå på 50% sparkvot och att du redan ändrat en del vanor och beteenden! Kul med friskvårdsbidraget också 🙂 Lycka till med ditt nya jobb!

 2. Alexander

  Ett väldigt relevant inlägg!

  Jag jobbar på en stor industri i mellansverige.

  Majoriteten på mitt jobb utnyttjar inte friskvårdsbidraget. Vi har ett sprillans nytt gym på jobbet men ändå ska anställda betala 300-500 kr i månaden för andra gym. Jag gymmar gratis och använder bidraget till årskort i simhallen och resterande till massage.

  Företaget lägger också in 500 kr till varje startavgift i olika lopp som man genomför. Perfekt!

  1. Herr Oberoende

   Hej Alexander!
   Kul att höra att du utnyttjar friskvårdsbidragen och att du kan få ut så mycket av det. Gym hos arbetsgivaren är ju fantastiskt. Jag hade det på ett sommarjobb i min ungdom. Det var perfekt! Du kan gymma morgon, lunch eller eftermiddag och då har du redan tränat när du kommer hem. För mig var det en väldigt härlig känsla!

   Intressant med startavgiften till olika lopp, bra “morot” för att få de anställda att träna! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *