Har vi blivit för bekväma? Nyår 2021

Har vi blivit för bekväma? Nyår 2021

Det närmar sig årsslut och jag har börjat reflektera lite över vårt liv och vårt livssituation. Jag frågar mig själv om vi har blivit för bekväma? Tänkte även skicka med en liten nyårshälsning.

Vårt långsiktiga mål

Som de flesta av er säkert vet så är mitt och min frus långsiktiga mål att spara ihop till en pengamaskin som kommer göra att vi inte längre är beroende av våra löner. Vi kommer kunna styra helt över vår tid och disponera den precis så som vi vill. Det här målet har vi jobbat mot i ca 7 år nu, åren börjar bli ganska många nu. Vi har gått från att båda vara nyexaminerade, till att nu ha varit på arbetsmarknaden ganska länge. Sparkvoten har pendlat mellan 30-60%.

Vi har idag en pengamaskin som kommit en bra bit på vägen, och har passerat “halvvägs” mot vårt slutmål när det kommer till totalsumma på pengamaskinen. Men har det här gjort att vi blivit lite lata, lite slappa när det kommer till att vara medvetna om våra utgifter?

Våra utgifter

I början av varje år skriver jag ett inlägg om hur våra utgifter fördelat sig. Jag har gjort det för 2016, 2017, 2018, 2019 och kommer såklart även att göra det för 2020 när vi har passerat nyåret. I och med att vi för kassabok så har jag redan nu ganska bra koll på hur vi ligger till även om jag inte summerat för helåret och sett slutsummorna. Men jag har redan insett att vi kommer att slå “nytt rekord” 2020. Vi har ökat våra utgifter inom alla kategorier som det ser ut just nu.

Jag har börjat reflektera kring anledningen till att vi har ökat våra utgifter. Det kan såklart vara kopplat till flera olika anledningar, det får jag återkomma till, men jag har en känsla av att vi har börjat slappna av lite för mycket. Vad jag menar med det är att vi inte är lika medvetna om våra utgifter och att vi inte “tänker till” på samma sätt som vi gjort tidigare när det är dags för ett inköp. När vi startade den här resan så kom vi direkt från skolan och vi hade ett mindset där varje utgift granskades noga innan vi köpte något. Kanske inte något som håller i längden men det gjorde att vi verkligen höll våra utgifter nere. Med tiden så har vårt mindset ändrats. Vi har sagt till oss själva att vi inte ska snåla och att vi ska leva ett bra liv trots att vi sparar. Samtidigt som åren går växer även vår pengamaskin, på något vis ger den också en slags trygghet som gör att det inte känns lika viktigt att spara längre (farlig tanke!).

Det är ju ett faktum att våra månadsinsättningar inte är lika viktiga nu som de var i början av vårt sparande. Anledningen är att pengamaskinens rörelser under en dag kan vara större än hela vårt månadssparande vilket gör att vi egentligen inte ser någon direkt skillnad i pengamaskinen när vi gör våra månatliga insättningar. Men här tror jag tyvärr att vi lurar oss själva, för månadssparandet är fortfarande jätteviktigt. På lång sikt så är de nya pengarna vi stoppar i pengamaskinen också jätteviktiga och kommer ha en stor inverkan på vårt slutbelopp.

Det här var egentligen bara en liten teaser inför inlägget som kommer efter nyår med mina reflektioner kring 2020 års utgifter. Men jag ser framför mig att vi måste ta oss lite i kragen och reflektera kring hur vi vill hantera våra utgifter 2021. Ska vi sätta en budget, ska vi försöka vara mer analytiska kring våra inköp eller något helt annat. Vi får se vad det blir. Jag och Fru Oberoende kör sedvanlig kick-off på nyårsafton där detta kommer diskuteras så var så säker att jag kommer redovisa våra tankar och slutsatser under nästa år.

Sista inlägget innan nyår

Det här är mitt sista inlägg 2020. När mitt nästa inlägg kommer ut på bloggen är vi i 2021. Vissa tror på nyårslöften, andra inte. Men oavsett om du avger ett löfte eller inte så hoppas jag att du kommer bygga din egen framtid och ta dig närmare dina mål och drömmar under 2021. Nedan är en 1:30 min lång film om att du ta nå vad som helst, det är bara för dig att ställe in siktet på rätt saker! Jag ryser när jag ser det här klippet med Simon Sinek, som för övrigt är en av mina favoriter kring personlig utveckling.

Nästa år

Vi har ett spännande 2021 att se fram emot. Jag kommer släppa min bok under första kvartalet nästa år. Jag fick lagom till julafton hem en “provbok” för en sista kontroll att boken ser bra ut innan vi går till tryck. Efter årsskiftet trycker jag på “OK-knappen” och boken kommer snart vara ute till försäljning. Blir en ny erfarenhet för mig och det ska bli jättespännande!

Nästa år kommer säkert också bjuda på överraskningar både inom finansvärlden och den “vanliga” världen, speciellt eftersom vi har Corona runt omkring oss. En sak är säker, vi vet inget om framtiden och vi kan bara vänta och se vad den har att erbjuda oss. Det viktiga, som vanligt, är att du tar kontroll över ditt liv och jobbar mot dina drömmar och mål oavsett hur omständigheterna ser ut runt omkring dig.

Tack för att du läser min blogg! Vi hörs nästa år!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *