Är du framgångsrik? – Marshmallow testet

Är du framgångsrik? – Marshmallow testet

Det finns en studie som kallas “The Marshmallow test” som visar att de som kan skjuta belöningar framför sig är det som blir mest framgångsrika.

The Marshmallow test

Idag tänkte jag bjuda på en kort video, ca 4,5min som på ett enkelt och inspirerande sätt pratar lite om vem som blir framgångsrik och varför. Titta igenom filmen nedan.

Det som är så intressant är att det inte alltid är de med hög IQ som blir framgångsrika, det handlar om något annat. Det handlar om vår personlighet och vår förmåga att kunna se att belöningen kommer bli större om några år (eller längre) snarare än idag.

Koppling till sparande

För mig finns det en väldigt tydlig koppling till sparande. Det finns de som säger att vi måste leva i nuet och man vet aldrig vad som händer imorgon så att spara är en dum idé. Men enligt mig behöver inte sparande ske på bekostnad av nuet. Det går att leva bra nu och ha en långsiktig plan. Genom att avsätta pengar idag till ditt sparande kommer du att ha mer frihet och valmöjligheter i framtiden. Istället för att spendera hela din lön idag så kan du spendera hälften och spara den andra halvan till din pengamaskin.

Om du låter dig drivas av kortsiktiga belöningar så kommer du inte att bli ekonomiskt oberoende. Du måste kunna avstå från kortsiktiga belöningar idag för att få ännu större belöningar i framtiden. Kan tyckas vara en enkel sak men är en stor utmaning för många av oss.

Samtidigt går det att lura hjärnan så att vi inte ska “förstå” att vi avstår njutning idag för att få mer i framtiden. Att ha ett automatiskt månadssparande som dras direkt när lönen kommer in är ett sådant exempel. Du kopplar bort hjärnan och du behöver inte ta ett aktivt beslut varje månad hur mycket du ska spara till exempel. Du gör ditt framtida jag en tjänst genom att ta bort det beslutet och skapar på så vis en bättre framtid för dig själv.

Stå emot frestelsen

Speciellt nu i Corona-tider kan det vara lätt att falla i fällan att “tycka synd om sig själv”. Livet är inte som det brukar och det är så tråkigt att vi inte kan göra så som vi brukar. Då kanske du tröstäter, tröstshoppar med mera. Men den stora frågan här är om det här beteendet hjälper dig att nå dina långsiktiga mål? Nej det är klart att de inte gör. Att i det här läget klara av att vara stark och hålla fast vid sina långsiktiga mål kan vara en utmaning. Men om du klarar av det så är du en av de barnen som inte äter marshmallow på en gång, du kan vänta och se att du kommer få mer i framtiden trots att det är jobbigt nu. Se bortom Corona, se bortom dina cravings du har idag. Om du klarar det är du definitivt en person som har förutsättningar att bli framgångsrik, inte bara inom sparande men också inom andra områden i ditt liv.

Har du inte redan startat ditt automatiska månadssparande är det dags att göra det nu, det kommer göra dig till en mer framgångsrik person och ge dig mer frihet och lycka.

6 thoughts on “Är du framgångsrik? – Marshmallow testet

 1. Jan S

  Himla bra video. Inspirerande.

  1. Herr Oberoende

   Ja visst är den! 🙂

 2. Sandra

  Hade detta testet gjorts på Einstein, Lewis Carroll och andra genier så hade de troligen misslyckats!

  Vad har dessa personer gemensamt? Jo så troligen led de av autism, autismbarn har svårare att tänka på konsekvenser av en handling i samma tidpunkt. Troligtvis hade Einstein ätit upp godisbiten 😂, men ändå lyckades han uppnå någon som många inte skulle kunna göra!

  1. Herr Oberoende

   Hej Sandra! Vilken rolig reflektion. Ja det kanske kan vara som du säger, det finns alltid undantag 🙂

 3. d3btc

  Grattis !! 20+ miljoner kr realiserad vinst detta året…vart är du?
  Först Tesla, nu Bitcoin…sen Silver 2x, 3x upp.
  Lycka till. Gott Nytt År !!

  1. Herr Oberoende

   Låter fantastiskt, grattis! Där är vi inte än… 🙂 Gott Nytt År!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *