Bokrecension – Att lyckas med aktiesparande

Bokrecension – Att lyckas med aktiesparande

Om du behöver hjälp att komma igång med ditt sparande och investera på börsen så har Marcus Hernhag och Jan Sterner skrivit en bok för nybörjare.

Boken

Den här boken är skriven av två författare. Dels Marcus Hernhag som skrivit många andra böcker på temat aktier, utdelning och börsen. Han är skribent på Privata Affärer och välkänd inom finansbranschen. Jan Sterner är journalisten och ekonomiskribenten som driver Sterner förlag. Han bidrar även med sin erfarenhet i den här boken.

Bokens upplägg

Den här boken är kort, den är knappt 100 sidor. Dock innehåller den drygt 20 kapitel. Författarnas mål med boken är tydligt, det är att hjälpa de som är rädda eller har svårt att komma igång med sparande. Boken förklarar på ett pedagogiska sätt vad aktier är, hur man handlar med dem, hur du kan värdera en aktie med mera.

De går även igenom lite vanliga nybörjarmisstag som kan vara bra att känna till för dig som är ny på aktiemarknaden.

Författarna fokuserar mycket på att handla med aktier och inte så mycket på fonder. Boken går igenom hur du som sparare kan analysera bolag och läsa delårsrapporter för att se om dina aktieinnehav sköter sig. Författarna förespråkar en lagom aktiv strategi där du som sparare är intresserad av dina aktieinnehav och är villig att studera och följa deras utveckling.

Egentligen är det här en nybörjarhandbok för dig som inte börjat spara än men vill komma igång med att handla och investera i aktier.

Omdöme

För mig som handlat med aktier i snart 20 år så var det här en väldigt enkel bok. Nivån är på en låg nivå för att kunna möta de som aldrig varit i kontakt med aktiemarknaderna tidigare. Texten är enkelt skriven och pedagogisk.

Jag lärde mig kanske inte så mycket nytt när jag läste den här boken, det är först och främst en faktabok som förklarar hur saker och ting fungerar. Det finns även några få kapitel med personliga reflektioner från författarna men de är inte så många. Mycket av informationen som skrivs går säkert att hitta på nätet men här har författarna samlat informationen på ett ställe på ett bra och enkelt sätt.

Om du själv inte har börjat spara och investera i aktier så kan det här vara en bra bok att börja med för att få till dig de grundläggande principerna för hur det fungerar.

Personligen så hade jag rekommenderat nybörjare att starta med fondsparande alternativt en fondrobot. Det passar de som vill investera men inte är intresserade av att lägga så mycket tid på sparande. Om du däremot vill lära dig att handla med aktier och även kunna analysera bolagen som du köper är den här boken en bra introduktion på ämnet.

Jag kommer kanske inte läsa om boken själv eftersom jag redan har kunskaperna som boken levererar. Men jag hade kunnat tänka mig att ge bort boken till någon som vill komma igång med aktiesparande. Boken går att köpa hos Bokus eller Adlibris.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *