Flyr du eller jagar du?

Flyr du eller jagar du?

Vill du bli ekonomiskt oberoende? Flyr du från något eller är du på jakt efter något? Det är en oerhört viktig fråga att ställa sig!

Ekonomiskt oberoende

Ekonomist oberoende handlar för mig om att kunna kontrollera min tid utan att ha en press att behöva ha en inkomst. Fri att göra det jag vill med min tid utan krav på motprestation. Vägen till hur du kan bli ekonomiskt oberoende har jag pratat om många gånger men handlar i korthet om att spara en relativt stor del av din inkomst under en 10-15 års period. När du gjort det kommer din pengamaskin att ge dig en avkastning som täcker dina utgifter. Då är du ekonomiskt oberoende och behöver inte bry dig om att få en traditionell inkomst för att “överleva”.

Att nå till den punkten där din pengamaskin täcker dina utgifter innebär en oerhörd frihet och flexibilitet. Du har nu möjlighet att förvalta och spendera din tid på precis det du vill.

Flyr du?

Det är ganska enkelt att hamna i tankesnurran att du vill ha något annat än det du har nu. När vi pratar i termer om ekonomiskt oberoende är det inte helt ovanligt att några vill bli ekonomiskt oberoende för att kunna sluta jobba. För mig är det här en dåligt sätt att sätta mål på. När du sätter ett mål som innehållet ordet “inte” så har du fel mindset. För vad händer när du nått ditt mål och du “inte” behöver jobba längre. Då har du hamnat i ett nytt läge där du inte behöver jobba men vad ska du hitta på nu då? Risken med att sätta upp mål där du flyr från saker är att du inte riktigt har tänkt efter vad det är du vill ha istället. Nej det finns bättre sätt att sätta upp sina mål på.

Jagar du?

I motsats till att säga att du “inte” vill göra något så ska du såklart sätta mål baserat på vad du vill! Om du nu påstår att du inte vill jobba, vad är det du vill göra istället? Vill du jobba halvtid för att kunna träna 1 timme på morgonen, baka eget bröd och vara lite mer med barnen? Då är det precis det du ska sätta som mål, en pengamaskin som gör att du kan jobba halvtid. Någon annan kanske vill våga starta en firma men utan kravet att behöva dra in inkomster första året. Då är målet att spara ihop en budget som täcker dina utgifter för ett år.

När du jagar något som du verkligen vill så blir det så mycket roligare under vägen mot målet och även när du nått ditt mål. Att sätta mål baserat på vad du vill gör det enklare att visualisera hur din framtid kommer se ut och du blir mer motiverad att kämpa mot dina mål.

Vad gör vi?

När jag tittar tillbaka i backspegeln tror jag att vi började i ett flyktbeteende. Jag ville bort från jobbet, jag var så chockad att jag skulle jobba 8-17 i 40 år innan jag skulle få “äga” min egen tid. Det födde en stor motivation att börja spara mycket pengar för att “slippa jobba”.

De säger att man blir klokare med åren och det gäller nog även mig. Vi har sparat i över 7 år nu och resan har gett många insikter. Jag inser mer och mer att “sluta jobba” inte är svaret. Den viktigaste insikten är kanske just att det jag jagar i livet är balans. Det behöver inte vara 100% av det ena eller det andra. Visst kan jag tycka att en 40 timmars arbetsvecka kan vara för mycket men samtidigt tror jag också att 0 timmar skulle vara för lite. Det måste vara balans för att jag ska må bra. Jag skrev om det nyligen som en insikt från permitteringen att jag hade riktigt bra balans när jag jobbade 60%. När jag jobbade hade jag bra energi och tyckte jag levererade bra resultat. Samtidigt hade jag tid att träna, baka mycket, jobba i trädgården och jobba med andra projekt som jag tyckte var kul. Och allt det här mitt i veckan, inte bara på helgen. Det är bra balans!

Så vad jagar jag? Jag jagar frihet, ekonomiskt oberoende för att kunna skapa ett liv med balans. Exakt vad det ska innehålla har jag kanske inte helt klart för mig. Det kan inkludera ett “vanligt” jobb fast kanske på deltid eller som konsult med färre än 40 timmar i veckan, tid för att läsa böcker, tid för träning och välmående, tid för vänner och familj, tid att fördjupa mig inom mina intressen och utveckla egna verksamheter som inte nödvändigtvis behöver dra in massvis med pengar.

Om du inte redan satt upp ett mål med varför du ska bli ekonomiskt oberoende så kan det vara värt att ställa sig frågan. Visst går det att spara till en pengamaskin baserat på flyktbeteende (som vi också gjort) men i längden tror jag inte det är hälsosamt att tänka på det viset.

Vad gör du? Vad flyr du ifrån? Vad jagar du efter?

2 thoughts on “Flyr du eller jagar du?

  1. mässing diskmedelspump

    Tack för artikeln

    1. Herr Oberoende

      Tack! Kul att du gillade den! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *