Kick-off och investeringsstrategi framåt

Kick-off och investeringsstrategi framåt

Paret oberoende hade sedvanlig kick-off på nyårsafton vilket var mycket lyckat! Tänkte berätta lite mer om det och vår investeringsstrategi framåt.

Kick-off

Ja vi har haft kick-off igen. Det är riktigt kul, inspirerande och en bra grej för att stämma av och komma framåt med våra tankar om olika saker och ting. Läs mer om hur vi brukar planera våra kick-offer i tidigare inlägg här och här.

Nedan är ett utdrag från vår agenda, vi hade dock ytterligare punkter som vi gick igenom.

Ekonomi

  1. ”Vårt kapital”. Titta igenom alla investeringar vi har och hur det utvecklats.
  2. Vad ska vi ha för fördelning mellan olika tillgångar?
  3. När säljer vi sista aktierna och köper fonder istället?
  4. Hur mycket tjänar vi med våra nya ”jobb”? Hur mycket ska vi spara varje månad? Vad ska vi stoppa det i?
  5. ”Våra utgifter 2019”. Titta igenom kategorierna. Känns det bra, vill vi fokusera på att minska/öka något speciellt område?
  6. Gå igenom fasta utgifter. Kan vi göra några förändringar för att minska utgifterna? El, bredband, försäkringar mer mera.

Personliga mål

  1. Nya utmaningar
  2. Egna hobbys och projekt
  3. Träning (vilken sort, vart, antal gånger i veckan, tillsammans)
  4. Välmående, yoga/meditation
  5. Personlig utveckling. Varsin kurs, vad vill vi utvecklas inom?

Övrigt

  1. Utvärdering av tjänstledigheten, lärdomar? (vad var roligt eller dåligt, vad gör att vi mår bra)
  2. Jobb/skola
  3. Reseplanering/semester (aktiviteter ex projekt hemma hus eller trädgård, fester etc)
  4. Underhållsplanen på huset, vad gör vi 2020?
  5. Aktiviteter med familjen
  6. Dating med varandra varje månad?
  7. Roligt restaurangbesök?

Lite tankar kring vårt kapital

Just nu har vi en fördelning på ca 70% börs och 30% alternativa investeringar. Det är en fördelning som vi jobbat en del på de senaste åren för att minska beroendet av börsen (vi hade 100% börs för 3 år sedan). När vi investerar i alternativa investeringar så ökar också kassaflödet i de allra flesta fall. Kan vi i snitt ha 8% direktavkastning från de alternativa investeringarna så behöver vi bara hälften så mycket kapital som om vi haft allt på börsen och utgått från 4%-regeln för att bli ekonomiskt oberoende. En ganska spännande tanke!

Men varför sätter vi inte 100% i alternativa investeringar? Jo svaret är att risken är högre jämfört med börsen. Även om börsen svänger ganska mycket så kommer kapitalet aldrig att helt försvinna och på lång sikt så har börsen historiskt gett ca 10% avkastning per år i snitt vilket är jättebra. Med alternativa investeringar finns alltid risken att alla pengarna försvinner. Av den anledningen har vi valt att balansera våra innehav så att vi fortfarande har majoriteten på börsen och lite mindre i alternativa investeringar.

Passivitet

En ny nackdel med alternativa investeringar som vi insett under den senaste tiden är att alla inte är så passiva. Det finns väldigt passiva alternativa investeringar men det finns också de där jag som investerare måste vara ganska aktiv. Under 2019 har vi insett att vi vill fokusera mer på passiva investeringar så att vi inte behöver tänka så mycket på våra pengar. Vi vill såklart ha bra avkastning men inte behöva engagera oss mer än nödvändigt.

Det här har gjort att vi, vad gäller börsinvesteringar, satsar mer hos fondroboten Lysa. Det har också gjort att vi valt att välja bort vissa alternativa investeringar som vi tycker kräver för mycket av vår tid och uppmärksamhet.

Under 2020 kommer vi försöka hålla kvar vid fördelningen 70% börs och 30% alternativa investeringar.

Månadssparande

Ni som följer bloggen vet att jag har ett nytt jobb sedan November 2019 och att Fru Oberoende varit arbetslös och började en utbildning för att bli fastighetsvärd vid årsskiftet. Vi kommer få in ca 50 000kr efter skatt. Normalt sett så är våra omkostnader 25 000kr i månaden vilket lämnar 25 000kr i månaden att investera. Vi kommer månadsspara enligt nedan:

10 000kr till Lysa
7 000kr till fonder på Avanza
4 000kr till Savelend
1 000kr till TRINE
2 500kr till Better Globe
500kr till fonder hos vår internetbank (krävs för fulla rabatter :))

Totalt 25 000kr i sparande och en sparkvot på 50%. Förhoppningen är att vi kan hålla det hela 2020.

Summering

Det känns bra ekonomiskt inför 2020. Vi står stabilt med våra tillgångar som vi har nu och vi har hittat en balans mellan börs och alternativa investeringar som vi är trygga med. 2020 blir också som en slags nystart med månadssparande till pengamaskinen eftersom vi varit tjänstlediga och sparat till tjänstledigheten under så lång tid nu. Det känns superkul att vara tillbaka till att sätta in färska pengar i pengamaskinen!

Vad gäller lite andra outputs från vår kick-off kommer jag återkomma till våra kommande utmaningar i ett senare inlägg.

2 thoughts on “Kick-off och investeringsstrategi framåt

  1. Viveka

    Fastighetsvärd? Det låter spännande. Då kan fru oberoende sköta många reparationer i hemmet. Dvs laga saker som går sönder i hemmet. Det får man väl lära sig som fastighetsvärd. Inte bara att visa lägenheter? Eller?

    Min sista reparationsinsats var en dammsugare som sög dåligt, blev varm och stannade för att åter gå igång efter en stund. Jag hade tänkt köpa en ny. Men felsökte och såg att filter, (motor- och utblåsfiltren) var igenkorkade). Så nu är den lagad och nya filter insatta. Det fanns också ett stopp i kröken på slangen.
    Fixat. Pengarna kan användas till något roligare än ny dammsugare. Den går förhoppningsvis i 10 år till.

    1. Herr Oberoende

      Ja precis det är väldigt praktiskt att vara fastighetsvärd. Mycket av kunskaperna som fru oberoende lär sig kommer hon/vi ha nytta av här hemma. Det finns mycket att vinna på att kunna laga och fixa saker själv istället för att ta in någon eller köpa nytt! 🙂

      Kul att höra om din dammsugare, det lönar sig att våga öppna och utforska vad som kan vara fel istället för att bara gå på enklaste vägen att köpa nytt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *