Tips på dokumentär – Din hjärna

Tips på dokumentär – Din hjärna

Är du stressad, har svårt att släppa mobilen, hinner inte träna? Ett mer och mer normalt scenario för många, hur påverkar det här oss? Anders Hansen har svaren.

Hjärnan i dagens samhälle

Så här inför jul tänkte jag dela med mig av en dokumentärserie som finns på SVT Play. Den heter ”Din hjärna” och är uppdelad i fem avsnitt, en timme var. Kanske inte så mycket kopplat till ekonomi men definitivt personlig utveckling och att kunna sitta i framsätet av ditt eget liv. Om inte du tar kontrollen är risken att något annat gör det.

Anders Hansen är en läkare och författare som skrivit boken Hjärnstark. Han hade även ett mycket intressant sommarprat på P1 i somras på samma tema.

Bakgrunden till serien handlar mycket om att våra hjärnor inte är designade för att leva i det samhälle vi har idag. Våra hjärnor är anpassade efter ett liv på savannen, där vi levt den absolut största delen av den moderna människans historia. Att akta oss för faror, att äta kaloririk mat och gå igång på bekräftelse från våra sociala grupper är några exempel som skapar konstiga beteenden i dagens samhälle.

Många av de här systemen som utvecklats under våra liv på savannen gör att vi skapar beteenden och vanor i dagens samhälle som är direkt destruktiva för oss.

Vad kan man göra?

Även om det finns en del utmaningar med stressen i våra liv, att vi överäter, stirrar för mycket på mobilen/plattor/TV-apparater så finns det saker vi kan göra åt det. Det första som krävs för att göra en förändring är förståelse och det är just det som Anders förmedlar i den här dokumentärserien. När vi förstår vad som inte är bra för oss kan vi också ta aktiva beslut att göra någonting åt det.

Återigen handlar mycket här i livet om att kunna ha kontroll över sitt eget liv och inte låta andra saker styra det. Det är ditt liv och vill du leva det så bra som möjligt så krävs det att du anstränger dig och inte låter någon/något annat styra vad du gör och styrs av. Den här serien kommer ge dig många bra insikter och säkert verktyg som du kan använda i din vardag för att få ut mer av livet.

Hoppas du har tid i mellandagarna att titta på serien och skriv gärna i kommentarerna vad du tyckte.

One thought on “Tips på dokumentär – Din hjärna

  1. Investeraren_tw

    Tack för tipset, ett ämne som fascinerar mig mycket. Ska definitivt försöka se den under ledigheten.
    Mvh

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *