Fru Oberoendes syn på ekonomiskt oberoende, Del 3/3

Fru Oberoendes syn på ekonomiskt oberoende, Del 3/3

Här kommer nu sista delen av min introduktion om mig och mina tankar kring vårt sparande. Under den senare delen av vår resa mot ekonomiskt oberoende har vi haft en hel del interaktioner med media. Det här inlägget kommer ha stor koppling till vår erfarenhet av media. Här kommer ni bland annat få svar på de två frågor som media främst har velat svar på från mig ”Hur är det att leva med Herr Oberoendes vision?” och ”Vad ska ni göra när ni blivit Ekonomiskt Oberoende?”. Jag kommer också slutligen att reflektera kring våra resa hittills och framåt.

Det känns tråkigt att denna korta serie är slut efter detta inlägg, men jag är säker på att det kommer fler gästinlägg från mig i framtiden. Om ni har funderingar eller frågor kring mig får ni gärna skicka dem till bloggmailen. Jag säger inte farväl, utan på återseende!

Frågorna som media ställde till mig mest

Det är väldigt roligt att vi har blivit uppmärksammade i media flertalet gånger. Vi har varit med i både svenska och norska tidningar så som Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan och Norska tidningen VG för pensionsbolaget Storebrand. Sedan har Herr Oberoende varit med i radio ett flertal gånger och även i TV hos Malou. Jag har själv inte varit frontfigur men har ändå fått flertalet frågor och de som verkade intressera mest är frågorna nedan, och jag tänkte svara lite grundligare på dem i det här inlägget.

Intervjuer av media

Hur det är att leva med Herr Oberoendes vision?

Innan Herr Oberoende lyfte ekonomiskt oberoende eller specifikt sparande för mig så hade jag inte direkt reflekterat på det hela. Någon gång hade jag väl tänkt att man ska jobba tills man är 65 och att det kanske inte var så upplyftande. Jag hade inte reflekterat kring att det skulle finnas andra sätt att leva livet på, då jag inte har kommit i kontakt med det tänkandet från till exempel vänner eller bekanta. Vid den tidpunkt som Herr Oberoende lyfte ämnet så studerade jag fortfarande på Universitet i Lund. Min erfarenhet av arbetslivet bestod av olika typer av sommarjobb men även ett vikariat på ett halvår för en tjänst som jag skulle kunna arbeta med i framtiden. Jag hade inte hunnit komma in i arbetslivet och ”tröttna”.

När Herr Oberoende började prata om vad han hittat för intressant så öppnade han en dörr och visade mig en fantastisk möjlighet på andra sidan. Möjligheten att tjäna pengar på andra sätt än genom att ha ett förvärvsjobb som kräver minst 40 timmar i veckan av mig. För pengar måste vi ha, oavsett hur billigt vi kan leva så kostar det. När Herr Oberoende visade mig denna möjlighet så blev jag upprymd och kände potential. Eftersom vi båda tyckte att det var mer spännande och intressant att sträva mot ekonomiskt oberoende som livsstil än det vanliga ekorrhjulet så startade vi resan framåt.

Herr oberoendes vision

Vår diskussion gav mig insikten att man jobbar 40 år av sitt liv för att enbart tjäna pengar, för att kunna leva parallellt med jobbet. Tänk på hur du har det idag, räcker tiden och energin till allt du vill göra? För mig gör de inte det. Det är kanske lätt att tänka att det bara är en fas just nu i livet och att det kommer bli annorlunda sen. Men då frågar jag dig ärligt, vad är det som kommer göra att det blir skillnad senare? Jag har förstått att de som tycker att livet är okej (alltså inte toppen) sällan gör något åt situationen för att livet ska bli fantastiskt.

Tänk om jag lever i 80 år. Under 6 år var jag ett småbarn och efter det har jag lagt 19 år på utbildning. Det blir 25 av mina 80 år, och då har jag 55 år kvar i livet. Att då lägga 40 år på att jobba känns inte jättefrestande för då har jag 15 år kvar att leva som jag vill. Dessutom tror jag att pensionsåldern kommer höjas med i alla fall 5 år innan jag själv har nått pensionsåldern. Så säg att jag har 10 år kvar att leva under min pension och då ska jag leva ut mitt liv. 10 år av 80 år, det är tyvärr inget som lockar mig. Visst 10 år är många år att vara tacksam över, men vad kommer jag orka göra i den åldern? Vilka sjukdomar kommer jag att ha som hindrar mig från att göra det jag har drömt om i hela livet? Jag tar inte för givet att jag kommer må bra och vara frisk, eller ens att jag kommer leva tills jag är 80.

Att vara ekonomiskt oberoende ger oss frihet att välja hur vi vill jobba. Jag kan välja om jag vill jobba i 40 år, 20 år, 100%, 50% eller jobba med sådant som inte ens ger lön. Att var ekonomiskt oberoende ger tryggheten att jag kommer få in ”lön” oavsett vad jag väljer att göra. Jag kommer vara fri från det system som jag inte ens visste hade satt bojor på mig.

Herr Oberoende och jag är helt överens om att detta är en vision som vi vill jobba mot. Svaret på frågan hur det är att leva med visionen är helt enkelt att det är min vision också, och det är något jag aktivt jobbar mot att nå.

Jobb mot mål

Vad ska ni göra när ni blivit Ekonomiskt Oberoende?

Och sen då? Vad vill vi göra när vi nått vårt mål? Jag vet inte exakt vad jag kommer börja med. Eventuellt kommer jag gå ner i deltid så att jag har mer fritid samtidigt som jag går till det jobb som jag trivs med. Jag kommer troligen börja med att ha en period då jag bara njuter av att kunna ha en massa energi och extra tid till att göra det jag tycker är roligt, och att ta hand om min kropp och själ. Ett annat scenario är att jag lämnar mitt jobb och arbetsmarknaden på en gång.

Jag tänker att jag kommer hitta något jag vill göra, och det behöver inte vara något som jag får betalt för. Som exempel så kan man engagera sig och hjälpa andra i samhället på olika sätt. Jag kanske hittar ett jobb jag väldigt gärna vill prova men som har låg lön. Så låg lön att jag inte hade kunnat leva på den om jag inte var ekonomiskt oberoende. Kanske hittar jag en företagsidé som jag startar en verksamhet av, och styr då själv hur mina arbetstider ser ut. Jag har haft några tankar under mitt liv att jag skulle vilja testa några specifika yrken, nu kommer jag ha möjlighet att göra det. Jag kommer ha möjlighet att göra vad jag känner för just där och då och sedan byta när något annat känns roligare.

Möjligheter framtiden

Efter att målet är uppfyllt

Jag tycker att det är viktigt att poängtera att den dag vi blir ekonomiskt oberoende så är vi inte färdiga. När den dagen kommer så blir nästa fråga: Vad ska vi göra nu? Då står vi på ruta ett igen men med en massa nya erfarenheter i bagaget och kan sätta nya mål. Jag anser att det är viktigt att ha drömmar och sätta upp mål. Sedan tror jag också att det är väsentligt att målen stakas ut och att man har en ide om hur man ska nå dem. Om målen bara finns i ditt huvud och du inte sätter dig ner och funderar igenom eller skriver upp din väg framåt så är risken stor att målen förblir drömmar.

För vår del så är fortsättningen efter att vi nått ekonomiskt oberoende väldigt otydlig för oss. Vi fokuserar på vårt nuvarande mål och har inte planerat längre fram. Vi har löst diskuterat vad som skulle kunna hända efter att vi blivit ekonomiskt oberoende med tanke på mål. Till min förvåning verkar vi inte ha samma idé om vad som blir nästa typ av ekonomiskt mål.

Plan framtid

Jag tänkte att vi skulle fortsätta på samma vis som nu, investera vårt kapital med mål om att det ska växa till ett visst mål, exempelvis 15 miljoner. Annars kan målet vara ett visst kassaflöde, säg 5000 kr mer varje månad än vad som krävs för ekonomiskt oberoende. Men Herr Oberoende funderar i andra banor. Hans tankar går så här: När vi nått vårt nuvarande mål så kommer vi göra sådant som vi vill. När jag gör sådant som är roligt finns det säkert sätt att dra in pengar på det. Eller att vi aktivt startar verksamheter som självgående drar in pengar. Den extra inkomsten skulle bidra till att vi inte skulle behöva använda all ”lön” från pengamaskinen, utan den skulle återinvesteras. På så sätt skulle kapitalet fortsätta växa, men utan specifika mål. Jag tycker att det är en intressant tanke och det blir spännande att diskutera och eventuellt räkna på det vid någon av våra kommande kickoffer!

Min första tanke var att vi efter att vi nått ekonomiskt oberoende skulle ha ett nytt mål för att kunna öka kassaflödet. Men det finns ju olika sätt att göra det på. Det ökade kassaflödet skulle kunna användas till att öka våra levnadskostnader men även för att kunna skänka mer pengar till välgörande ändamål. Jag tycker att det är viktigt att skänka pengar om man har mer än vad man behöver. Det gör att man mår bra i själen och det är ett sätt att visa tacksamhet för att man själv har det bra.

Jag kan även drömma om att en dag ha så mycket pengar att vi kan bygga ett drömhus som är energisnålt och eventuellt köpa en elbil. Det blir spännande att se hur den diskussionen kommer bli, men det får bli i framtiden. En sak som är säkert är att vi inte verkar vara enade om hur vi ska fortsätta framåt och det är spännande i sig!

Resan hittills. Vad jag tänker, tycker och känner.

Här kommer jag ge er mina tankar om vår resa. Både kopplat till media och mer generellt.

Kritik från okänd

Att få kommentarer från okända människor

Eftersom media är som det är idag så har flertalet av våra intervjuer hamnat på Facebook. Där har det varit väldigt intressant att se vilka kommentarer som har skrivits, och det har varit mycket kommentarer! De var en hel del skeptiker som berättade hur de tänkte kring vår plan och varför det är en dålig idé, vilket har varit väldigt intressant att läsa. Jag kommer lista några av de kommentarer som skrevs flest gånger och mina tanker kring dem.

Ni lever inte i nuet, ni snålar nu för att leva sen. Tänk om ni blir sjuka eller dör, då har ni inte levt livet fullt ut.

Här har jag flera åsikter. Jag skulle säga att vi lever ännu mer i nuet än Svensson eftersom vi aktivt jobbar mot något annat. Vi är väldigt närvarande i allt vi gör, både när det gäller att spara och spendera. Jag vågar påstå att vi njuter mer av det vi unnar oss än vad de gör som unnar sig ofta. För det blir inget speciellt om du gör det ofta. Jag skulle säga att vi är mer levande.

Sedan så snålar vi inte. Om ni granskar vår budget ser ni att vi lägger en hel del pengar på resor, mer än vad de flesta gör. Vi har valt att minska utgifter som inte ger oss någon större glädje eller energi för att istället fokusera på de som ger oss mest tillbaka, vilket för oss är att resa och uppleva nya saker.

Och om att bli sjuk eller dö tidigt. Sannolikheten att bli väldigt sjuk när man är 40 år är mindre än när man är 70 år. Likadant är det med att dö. Genom att leva som Svensson är risken större att jag på grund av sjukdom inte kan göra vad jag vill med min fria tid, eftersom den kommer efter pensionen när jag är gammal. Jag har valt att skapa förutsättningen att jag kan styra mitt liv helt från den dag jag fyller 40, istället för 65. För mig är det mycket mer logiskt att jag sparar i 10 år för att kunna leva ett liv fullt ut i 25 år innan jag blir pensionär, än att jobba på som vanligt i 40 år för att sedan bli sjuk. Här kan en skillnad vara vad som anses vara att leva livet. För de som inte har samma mål som oss tror jag att de anser att man lever livet när man spenderar mycket pengar antingen på saker eller kanske resor. För mig är det att ha min tid och energi. I vilket av scenariona anser du att får mest livskvalitet?

Val i livet

Livet blir tråkigt om man bara ligga på soffan, och man blir ensam. Jobbet är viktigt för att känna att man har en mening i livet och för att få vara social.

Här vill jag börja med att påpeka att i alla artiklarna så heter det att vi ska gå i pension när vi är 40år. Valet av rubrik är så klart baserat på att locka så många läsare som möjligt. Jag skulle själv inte säga att jag ska bli pensionär eller gå i pension. Jag vill uttrycka det så här: Vi ska gå i Passion!

Eftersom kommentaren ovan var så vanlig så har jag fått uppfattningen att många har en negativ association till att gå i pension. De ser det som att de blir utestängda från livet och det sociala. Att de ses som förbrukade och inte är välkomna i samhället längre. Om detta stämmer är det otroligt sorgligt.

Att man blir ensam efter pension är mycket ett val. Inte om du är väldigt gammal och inte kan förflytta dig och inte har en familj men då är du troligen inte vid 65 års ålder menar jag. Om man inte har vänner eller bekanta så finns det sätt att vara social på för att skaffa sig det. Till exempel kan du gå med i en förening eller engagera dig i volontärarbete.

Tillsammans

Att jobbet skulle vara meningen med livet är främmande för mig. Det är om man hittar det perfekta jobbet som man brinner helhjärtat för, då kan jag förstå att man tänker åt det hållet. Men jag anser fortfarande inte att det är rätt. Jag har svårt att tänka att jobbet skulle vara mer meningsfullt än din familj eller din egen hälsa. Det är en sak att jobbet är roligt och stimulerande, men det bör inte ligga över viktiga saker i livet. Jag har varit och lyssnat på en stress-coach via jobbet och enligt honom så får jobbet vara som högst Prio 3 i ditt liv. Prio 1 är du själv och din egen hälsa, Prio 2 är familj och närmsta vänner. Därefter får jobbet komma, som allra högst.

Som ni har förstått så kommer vi inte ligga på soffan och vänta på att dö, långt ifrån. Men vi kanske tar sommarsemester i 2 månader istället för 3 veckor, och då kanske vi ligger i solen och njuter. En stund i alla fall för sen blir vi uttråkade och hittar på annat så som att surfa, vandra eller något annat roligt. Vi kommer inte heller att isolera oss socialt. Genom att antingen jobba deltid, driva egna verksamheter eller engagera oss på olika sätt så stöter vi på människor i vardagen. Sedan kommer vi så klart ha kvar våran familj och våra vänner, vilka är viktiga för oss.

Jag ser inte någon mening med ert mål, jag vill inte ha extra tid.

I de här fallen känns det som att vederbörande är mer kritisk än analytisk. Efter lite diskussion brukar jag ställa frågan: Hade det inte varit skönt att jobba 50% och få 100% av din lön? Kan du gissa vad svaret blir? Så klart säger de att det hade varit väldigt trevligt. Med tillägget: Men det kommer ju aldrig att hända. Nej inte om din arbetsgivare ska ge dig den andra halvan av lönen. Det fina är att du själv kan se till att du får in den andra halvan från annat håll.

Positiv

En del ger kommenterar utan att ens ha läst artiklarna, vilket syns på vad de skriver. Då kan jag undra lite varför de vill delge vad de tycker när de inte har något att grunda sitt argument på. Men det har ju blivit en del av det digitala samhället idag, att man ska berätta vad man tycker. Förutom negativa och ifrågasättande kommentarer så har vi även fått en del positiva och det är väldigt roligt! Folk har hejat på och önskat oss lycka till, vilket har värmt gott. Jag kan önska att folk inte har en första approach som innebär att kritisera eller förminska. Det är också väldigt enkelt att ge negativa kommentarer till någon när man inte står ansikte mot ansikte. Tänk vad trevligt det skulle vara om det generellt skulle vara mer en öppen och nyfiken inställning.

Vi visste att vi på något sätt skulle få kommentarer efter artiklarna och förberedde oss mentalt på att få läsa mycket negativa åsikter. Vi var beredda på att inte ta åt oss av kommentarerna utan att granska dem och analysera dem. Med den inställningen var det otroligt spännande att läsa kommentarerna vi fick. Det skapades en hel del diskussioner som vi kunde följa, där vissa till och med försvarade oss i vissa sammanhang. En del personer berättade kort om sin egen bild på ämnet och att de är inne på samma spår som vi. Så även om det var läskigt att öppna upp sig för media så har det varit otroligt givande och väldigt roligt!

Tankar och känslor

Den första tanken som kommer till mig kring vår resa är att det är roligt att se hur vårt sparande bidrar till vårt mål. Det känns fantastiskt att se att resultatet av våra ansträngningar gör att våra pengar växer. Under vissa dagar har jag önskat att vi skulle komma framåt snabbare, för jag vill bort från min vardag. Men det är som att försöka skynda på en sköldpadda. Jag kan önska hur mycket jag vill, det påverkar inte hur snabbt den rör sig. Den fortsätter sakta framåt. Det är träning i att inte vara för otålig, utan att acceptera att saker och ting tar tid. Ibland stannar sköldpaddan upp och vänder åt ett håll som man inte vill. Men man får inte bli orolig, den vänder till slut tillbaka och fortsätter. I det stora hela så har den ändå kommit framåt. När börsen faller är det bra att träna sig i att inte bli orolig, den vänder alltid tillbaka upp igen. Vissa år går mindre bra än andra men långsiktigt går det uppåt.

Sköldpadda

Det är underbart att drömma och leva för att skapa sin dröm. Jag har ett annat syfte än att bara gå till jobbet för att tjäna pengar så att jag kan handla mat och gå på bio under helgen. Så klart kan det vara jobbigt ibland på olika sätt, som när jag vill vara framme nu ekonomiskt eller när jag blir otroligt sugen att åka på en spontan resa till Paris för att dricka vin med utsikt över Eiffeltornet. Men det är en del av resan att utsättas för olika typer av utmaningar, och det växer man av som person.

Personlig utveckling och intresse för ekonomi

Jag känner att jag har utvecklas mentalt. Ett exempel är från en av våra första kick-offer. Vi investerade då 100% på börsen och hade tydliga mål i siffror, vi skulle till X miljoner. Eric presenterade sin idé om att vi skulle TA UT pengar från börsen och stoppa dem i annat. Istället för att lyssna på vad han hade för idé och vad han hade hittat för möjlighet så kände jag mig sviken och trodde att han hade gett upp vår plan. Vårt mål hade redan satt sig djupt i mig och nu stod han här och vill att jag ska stänga den dörren till frihet och jobba som en slav i över 40år till. Jag tom grät, vilket jag gör väldigt sällan. Jag kan berätta att vi till slut lyckades kommunicera och efter det så gick vi på hans förslag.

Idag fungerar jag inte på samma sätt utan reagerar med nyfikenhet och upprymdhet. Alla nya idéer är välkomna och analyseras innan de accepteras eller förkastas. Det första jag gör är att springa och hämtar papper, penna och kalkylator (eller en laptop) för att börja räkna på möjligheterna!

Utvärdera möjligheter

Tidigare pratade vi om våra siffror och vad de skulle komma upp i för mål. Det var enkelt och koncist innehåll i diskussionerna om våra pengar. Idag har vi långa diskussioner om inte bara pengarna utan om mycket som är kopplat till dem. Det kan så klart vara hur det går för oss på börsen eller hur fördelningen är mellan våra olika typer av investeringar. Men det handlar även om exempelvis hur mycket psykologi styr börsen. Att folk blir påverkade av bankernas rådgivare, tidningar och utlåtanden. Vi kan diskutera hur den nya regeringen kan komma att ändra i olika sparformer, så som senast för ISK-kontot och varför vi tyckte att det var fel.

Jag har inte haft något större intresse av att fördjupa mina kunskaper inom ekonomi, men genom att börja med vår privatekonomi har jag ändå snappat upp en del och tycker att det är spännande. Mina kunskaper och insikter har utvecklats, vilket säkert är tack vare Herr Oberoende. Här har vi lite olika intressen och han tycker att det mesta som rör privatekonomi är intressant och han vill bygga upp sina kunskaper med allt som går. En del av det han lär sig diskuterar vi tillsammans vilket gör att jag också lär mig nya saker.

Avslut

Jag hoppas du har tyckt att det var intressant att följa mig i denna tredelade introduktion av mig. Det har varit roligt att göra detta gästspel på bloggen, och kanske kommer det mer från mig framöver. Om du har frågor eller funderingar får du gärna skriva en kommentar eller maila till info@bliekonomisktoberoende.se. Vill du komma i kontakt med just mig, så skriv bara det så svarar jag.

Vi hörs!

tack

PS. Har du inte läst de tidigare delarna i min tredelade serie kan du läsa Del 1 här och Del 2 här. DS.

16 thoughts on “Fru Oberoendes syn på ekonomiskt oberoende, Del 3/3

 1. Tobbe

  Tycker detta var väldigt bra skrivet och sammanfattat! 🙂

  1. Herr Oberoende

   Tack Tobbe!
   Vad roligt att få höra 🙂
   Mvh
   Fru Oberoende

 2. Martin

  Mycket intressant inlägg! Jag förvånas över att inte fler inspireras att göra något liknande. Jag är medveten om att alla inte kan spara så mycket som ni, men alla kan spara något och förbättra sin egen situation. Läs gärna Mr Money Moustache för inspiration, en amerikansk blogg på samma tema.

  1. Herr Oberoende

   Hej Martin,
   Vad roligt att du gillade det!
   Det verkar vara för annorlunda för att de flesta ens ska våga börja tänka i de här banorna.
   Tack för tipset!
   Mvh
   Fru Oberoende

   1. Martin Aläng

    Ur en psykologisk vinkel är det intressant att läsa om reaktioner på ert sparande. Istället för att inspireras och tänka att det här kan hjälpa mig också, så letar man efter fel och brister i ert upplägg. Allt för att slippa att tänka och agera själv.

    1. Herr Oberoende

     Hej Martin,
     Ja det är väldigt intressant.
     Jag tänker att det är ett relativt omedvetet beteende. Min fundering är om det hela hänger ihop med att människan är ett flockdjur. Vi vill inte sticka ut ur mängden för då blir man sårbar, och allt nytt är lika med dåligt.
     Mvh
     Fru Oberoende

 3. Josephine

  Hej! Tack för 3 st fina inlägg, har varit väldigt givande läsning. Kul att höra att du verkar minst lika delaktig i denna resa också. Känner igen mig i väldigt många av resonemangen och det är trevligt att ni sätter ord i skrift på de tankar och mål som en själv har. Något som jag och min sambo har haft en hel del diskussioner kring är den ekonomiska fördelningen oss som par sinsemellan. Man kommer ju in i ett förhållande, många gånger, med olika ekonomiska förutsättningar. Blir lite nyfiken hur det ser ut för er, har ni kanske varit på samma nivå och då bara kört 50/50 på alla investeringar, boende mm? Jag och min sambo har inte riktigt samma kapital och vill ha alla investeringar 50/50 men hur man än vänder och vrider på det så blir det svårt att få allting rättvist. Vi spånar nu på att formulera någon form av skulderbrev men det är riktigt knivigt att veta hur man rent juridiskt ska få till det på bästa sätt. Allt gott och önskar gärna fler “gäst-inlägg” av dig. Mvh Josephine

  1. Herr Oberoende

   Hej Josephine,
   Tack det värmer! Vad roligt att vi tänker lika.
   När det gäller våran ekonomiska fördelning så har vi inte riktigt samma i tex lön, Herr Oberoende tjänar 25% mer än jag efter skatt. Sedan hade vi lite olika kapital med oss in i vårt förhållande, men ganska snarlikt faktiskt. Vi kör på filosofin med helt gemensam ekonomi, så alla inkomster stoppas in i en pott som används till alla utgifter, investeringar, boende etc.

   Vi tänker inte i banorna på 50/50 men det är väl så det skulle kallas.
   Vad vi däremot har gjort är att vi har ett äktenskapsförord för de pengar som vi hade med oss in i vårt förhållande och även för kommande arv. Kortfattat så skulle vi dela alla investeringar och ägodelar 50/50 vid en separation, förutom det vi hade med oss in i förhållandet och det vi skulle ha hunnit ärva under tiden.

   Jag förstår att det känns knivigt att få till ett juridiskt papper, det är snårigt. Jag har inte så mycket att ge till tips men kanske finns det mallar på nätet eller så kan ni kontakta någon och få hjälp av en kunnig. Lycka till!
   Mvh
   Fru Oberoende

   1. Josephine

    Tack för svar! Ja, men det lät ganska vettigt. Vi har inte gift oss än men har planer på det nu nästa år. Kanske kan få in något vettigt i ett sånt äktenskapsförord på något vis, borde finnas bra mallar för sånt på nätet. Tack för ett jättebra tips 🙂

 4. Danne

  Hej och tack för en ett intressant inlägg och mycket bra blogg! Själv är jag en “slösa”, kommer från en familj med “slösor” och en vänskapskrets av “slösor” i en småstad av “slösare” där alla man kände alltid gick och väntade på den 25:e då lönen kom in så man kunde njuta av tanklös konsumtion av kläder, prylar och att festa på krogen. När jag var 24 träffade jag min nuvarande sambo som var en “spara” :), ler bara jag tänker på det, haha :D. Jag hade aldrig riktigt förstått pengars värde och hade lite småskulder när vi träffades, inklusive CSN-lån osv..
  Vi har nu varit ihop i ca 12 år och min skulder är borta sen länge, och csn är avbetalt inom ca 2 år. Allt tack vare min underbara sambo som lärt mig värdet av pengar och vad “slösa” faktiskt innebär. Det vanligaste problemet för “slösor” tror jag är att de tycker på nåt sätt att livet eller samhället är skyldiga dom någonting, så att slösa pengar är lika med att “unna sig” som tröst typ.. så var det iaf för mig. Hursomhelst, vid 27 år var jag färdigutbildad och trodde jag visste vad jag ville göra, men så var inte fallet. Jag tröttnade snabbt på min valda yrkesväg tills och efter några år slutade jag och tog istället lite deltids-kneg här och där. Sista åren har jag verkligen börjat känna panik över vad jag ska göra med mitt liv och hamnade under 1.5 år i en depression där jag mest satt och tittade ut genom fönstret och dagdrömde.. Sen ca 2 år tillbaka så mår jag ganska bra igen, och det sista året har jag verkligen börjat tänka mer på pengar, frihet och vad lycka skulle innebära för mig. Min sambo, som är en “spara och slita” har ju förstås redan sparat ihop ett ansenligt kapital och jag själv firade mina första blygsamma 100.000 kr vid 36 års ålder :). På bara någon månad har jag börjat förstå att jag nog aldrig kommer veta vad jag vill göra med mitt liv, jag kommer nog aldrig ha en enda tydlig passion i livet och att det enda jag någonsin verkligen drömt om är frihet från krav och måsten. Ett tydligt mål har börjat kristallisera sig på kort tid, jag vill bli ekonomiskt oberoende, om det blir vid 45 eller 55 år spelar mindre roll, så nu är mitt mål att nå min första miljon! Jag hoppas uppnå detta inom 5-6 år med ett månatligt sparande på ca 10.000kr i månaden. Behöver väl knappast tilläggas här, men självklart lever vi samtidigt ett bra liv, reser på semester nån gång om året, äter ute ibland när vi känner för det, går på bio om vi känner för det, köper kläder ibland, MEN, vi har slutat att unna oss en massa onödig skit! Vi unnar oss det som vi VERKLIGEN vill ha, och då köper vi den “dyra” varianten som vi kommer vara nöjda med, och som kommer hålla i 5-10 år istället för den det billiga alternativet som vi kommer tröttna på eller som kommer gå sönder inom 1 år – detta sätt sparar oss enorma pengar. Jag och min sambo lever verkligen bra, men banktjänstemannen vi pratade med senast om ett mindre lån på huset kunde inte i sin vildaste fantasi förstå hur vi kunde leva på annat än bröd och vatten med sammanlagda utgifter på i genomsnitt 15.000kr i månaden. (kanske ska tillägga att våra inkomster var för låga för att få ett lån, trots att vi har en mindre skulder, bättre ekonomi och mer sparade pengar än de flesta i vår ålder) Idag räknas ju en inkomst under 13.000kr som fattigdom (tillåt mig skratta så jag kiknar 8-‘D). Hursom, tillsammans har jag och min sambo ca 10 år kvar till vår ekonomiska frihet, och kunna gå i “pension” vid 46 är för mig mer än jag någonsin kunnat föreställa mig i min vildaste fantasi! Sen kommer nog ingen av oss någonsin att gå i pension i klassisk mening då vi båda älskar att göra saker.. Vi driver tillsammans företag idag och det är något vi nog alltid kommer att göra, oavsett om vi blir ekonomiskt oberoende eller inte, MEN, att bara kunna gå ut genom dörren och veta att jag kan lämna allt och låta varje ny dag vara ett oskrivet blad om jag vill – precis som första dagen på sommarlovet när man var liten 🙂 Det vore för mig den största lyckan, att äntligen få känna sig FRI!

  1. Martin

   Vilken resa! Otroligt imponerande! Lycka till med fortsättningen!

  2. Herr Oberoende

   Hej Danne och tack,
   Tack själv för att du delar med dig av din historia! Otroligt spännande att läsa. Det är fantastiskt att höra att du gått från botten till toppen när det gäller känslan av att ha ett mål, och att målet är just ekonomiskt oberoende. Jag förstår precis din känsla av att inte veta vad livet ska kretsa runt för passion, men jag ser själva friheten som passionen!

   Jag skrattade när jag läste om banktjänstemannen. De vill inte ha oss sparsamma som kunder fast vi tydligt visar att vi är de som på bästa sätt kan hantera pengar och är väldigt medvetna om vår ekonomi. Vi borde vara de mest attraktiva kunderna? Fast å andra sidan, bankerna vill ju tjäna pengar. Och då faller vi i botten i attraktivitet. Vi hade liknande erfarenhet som ni när vi skulle ta vårt första bolån. Vi redovisade våra utgifter och de trodde oss helt enkelt inte. Jag tror att de tänkte att vi inte hade koll på våra utgifter.

   Åh jag älskar hur du beskriver känslan av att vara fri! Jag ryser när jag läser det och ler med hela ansiktet. Det är en oerhört talande och stark målbild. Håll fast i den hela vägen!
   Och jag kommer själv anamma den 😉
   Lycka till på er resa!

   Mvh
   Fru Oberoende

 5. Väldigt bra inlägg Fru Oberoende! Satte ord på mycket av det jag tänker kring vår resa mot ekonomiskt oberoende! 🙂

  1. Herr Oberoende

   Tack Ms LIL!
   Vad roligt att höra, lycka till 🙂

 6. Lisa

  Tack för dessa tre inlägg, har varit intressant att läsa och du verkar så klok! Jag skulle vilja få min sambo att bli mer intresserad av våran ekonomi och komma igång med ett långsiktigt sparande. Har du några tips? Jag har försökt få honom att läsa eran blogg men han har inte nappat.. 🙂

  1. Herr Oberoende

   Hej Lisa,
   Tack och vad roligt att du uppskattar inläggen!
   Det är svårt att ge konkreta tips på hur du ska få din sambo intresserad av er ekonomi. Jag tänker att det beror på hur han är som person och hur er livssituation ser ut. En idé kan vara att ge honom en målbild som lockar? Antingen mer tid till hobbys, eget företag eller semester. Eller kanske lockar det att spara ihop pengar för att skapa en pengamaskin där ni kan använda avkastningen för att få en extra guldkant på vardagen. Kanske kan målet vara att säkra en trygg ekonomi för er.

   Om man är nöjd med sin situation kan det vara svårt att se varför man ska genomföra några förändringar. Genom att försöka visa vad det långsiktiga sparandet kan ge så kanske det blir mer intressant för honom. Diskutera tillsammans vad ni skulle kunna få ut av ett långsiktigt sparande, och hur det skulle kunna påverka er situation utifrån hur ni har det idag. Det är viktigt att ni är överens om ett mål och en strategi om ni ska göra denna resa tillsammans 🙂
   Lycka till!
   Mvh Fru Oberoende

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *