Bloggen fyller 1 år

Bloggen fyller 1 år

Den 24e Juli är det ett år sedan jag publicerade mitt första blogginlägg. Det har hänt mycket senaste året och jag tänkte summera lite statistik och höjdpunkter.

Ytterligare en blogg inom ekonomi

När jag skulle starta bloggen var jag först tveksam till att det skulle ge något värde till er läsare. Det finns många bloggar som diskuterar privatekonomi, investeringar etc. Dock har profilen på min blogg haft ett tydligt fokus på livsstil, mind-set, personlig utveckling och lycka kopplat till ekonomiskt oberoende. Just den profileringen är inte så vanlig och har kanske bidragit med en ny touch till ekonomibloggvärlden. Mitt val att driva bloggen som en egen hemsida och inte via en gratis bloggplattform tror jag också har varit viktig för att sticka ut lite från mängden.

Samtidigt som vår pengamaskin på börsen är stommen i vårt investerade kapital så har vi också utforskat och flyttat en del kapital ut i andra typer av investeringar under året som gått. Jag hoppas och tror också att det inspirerar er som läser att tänka lite utanför boxen. Det finns annat än aktier om du vill investera dina pengar. Annars är min känsla att många andra bloggare inom kategorin ekonomi är väldigt fokuserade på aktier, aktieanalys etc.

Under året har bloggen fått sin egen sparkalkylator vilket jag är väldigt stolt över och inte finns på så många bloggar.

Aktivitet på bloggen

Jag har inte haft tillgång till statistik (antal sidvisningar, vilka sidor som besökts mest etc.) hela året. Jag har data från mitten av oktober 2017 så egentligen ”bara” för 9 månader. Jag tänkte ändå dela med mig av lite siffror hur det har gått för bloggen under dessa 9 månader.

Besökare och aktivitet

 • Bloggen har haft drygt en kvarts miljon sidvisningar, närmare 280000 för att vara lite mer exakt. Sidvisningarna är fördelat på ca 50 000 unika besökare.
 • Bloggen har haft 78 inlägg och 430 kommentarer (inklusive mina svar).

Mest populära inlägg

De inlägg som haft mest flest sidvisningar:

Inläggen som engagerat er mest och haft flest kommentarer har varit:

Inlägg högt listade på google

En del besökare till bloggen kommer in via google-sökningar. Jag kan konstatera att när du googlar t.ex. ekonomiskt oberoende så är de två första resultaten till min blogg (före avanza t.ex.). Googlar du pengamaskin kommer jag på andra plats. Vad kostar en bil, 1a plats. 4%-regeln, 1a plats. Löneväxla 5e plats.

Nu vet jag inte om google ger samma resultat för alla, kan vara att mina resultat är lite skeva för att jag driver bloggen. Det vet jag inte, men samtidigt är jag väldigt glad att mina inlägg och sidor hamnar högt upp i sökresultaten.

Media

Jag, min fru och bloggen har också fått en del uppmärksamhet via media under året. Det började med att jag lyckades sälja in till Sydsvenskan att de borde skriva en artikel om oss. Det gjorde de, vi fick förstasidan och ett helt uppslag i tidningen i början av oktober 2017 vilket var över förväntan. All media som har följt efter det har kommit genom att vi blivit kontaktade och tillfrågade utan att vi jagat mer media själva. Intressant hur media fungerar!

Jag har medverkat i radio hos SR vid tre tillfällen. Vi har varit med i ekonominyheterna hos TV4. Jag har varit med hos Malou efter tio på TV4. Vi har varit med i Aftonbladet, Expressen, VG.no och Göteborgsposten. Länkar till några av artiklarna och inspelningarna hittar du på inspirations-sidan.

Såklart är det superspännande och utmanande (jag har varit väldigt nervös vid vissa tillfällen, främst TV och radio) men framförallt jättekul att få sprida budskapet om sparande och ekonomiskt oberoende på det här sättet.

Facebooksidan som jag har för bloggen har numera nästan 300 följare.

Ändringar i vår plan och pengamaskinen

Under året som gått så har vi gjort lite om-möbleringar i pengamaskinen. Det började redan i augusti 2017 då vi sålde Net Entertainment och H&M för att istället gå in i Axfood. Sedan har vi varit passiva och inte lagt till/tagit bort något innehav i pengamaskinen. Däremot har vi investerat via Better Globe, TRINE, Tessin, Savelend, Lendify och i fastigheter i USA. Några av dem har jag redan skrivit om på bloggen medan resten kommer senare under hösten.

Min reflektion

Jag tycker det är skitkul att skriva om privatekonomi, om vår resa, våra insikter och kunna dela med mig. Min känsla är också att jag lyckats bidra med värde till en hel del läsare. Långt ifrån alla skriver kommentarer på de inlägg jag gör. Dock är det kommentarerna som gör att jag känner att inläggen uppskattas och det som skapar diskussion där vi kan lära av varandra.

De inlägg som haft flest kommentarer skapar en jättebra diskussion. Ett exempel på detta var mitt första inlägg jag skrev om löneväxling som jag till och med valde att skriva om efter mycket värdefull input från er läsare! Jag lär mig också jättemycket från er, tack.

De senaste månaderna har ett tydligt mönster utkristalliserats hur jag hanterar bloggen och nya inlägg. Jag brukar lägga ut nya inlägg på söndagar. Det ger mig tid att skriva något under lördagen om jag inte haft tid och inspiration under veckan som gått. Jag publicerar en månadsrapport över vår pengamaskin varje månad och det har varit en bokrecension ungefär en gång i månaden också. Det är jag stolt över då ett personligt mål för mig har varit att läsa mer böcker!

Framtiden

Som det ser ut nu kommer jag fortsätta att blogga och skriva inlägg ungefär en gång i veckan. Jag har fortfarande massor med saker jag vill skriva om. Jag hoppas också att du kommer fortsätta att läsa bloggen och att du tipsar vänner och familj som du tror kan tycka att innehållet på min blogg är intressant. Självklart vill jag nå ut till fler läsare och hoppas på att jag nästa år kan säga att jag haft minst 500 000 sidvisningar och 100 000 unika besökare. Det hade varit riktigt skoj!

 

Tips

Vad tycker du har varit bäst med bloggen? Vad är det som gör att du läser min blogg? Vad kan förbättras? Är det något du saknar eller vill ha mer av?

Jag tar jättegärna emot tips och feedback. Antingen här i kommentarsfältet eller om du vill maila mig på info@bliekonomisktoberoende.se

För er som inte redan registrerat er för mitt nyhetsbrev, gör det nedan så får du information när jag skrivit ett nytt inlägg! Det är gratis och du kan avregistrera dig när du vill.

10 thoughts on “Bloggen fyller 1 år

 1. Josephine

  Hej! Ville bara säga att jag uppskattar alla dina inlägg och tycker alltid det är intressanta saker du tar upp. Det jag är lite mer nyfiken på är det du har nämnt om att ni funderar på att hålla på mer med välgörenhet sen när ni blivit ekonomiskt oberoende. Detta är något som jag och min sambo också har tänkt driva med när vi nått våra mål. Så jag skulle gärna vilja veta hur ers diskussioner har gått där? Har ni några organisationer i åtanke? Satsa på sverige eller utomlands? Bidra i befintliga organisationer eller starta någon egen? Tack för en jättefin sida!

  1. Herr Oberoende

   Tack Josephine, det värmer!
   Ja precis, vi vill jobba med välgörenhet. Än så länge har vi inget specifikt i åtanke. Våra hjärtan slår extra hårt för Afrika och jag tror vi skulle vilja hjälpa de som har det tufft där om vi kan. En dröm vi har är att starta/driva en safarilodge i någon nationalpark, då skulle vi komma i kontakt med lokalbefolkningen och kanske kunna starta något eget projekt/välgörenhet på plats.

   Egentligen är det kanske inte exakt var eller hur vi gör det. Det viktiga är i så fall att hjälpa människor som har det svårt eller lever under svåra förhållanden 🙂 Hur tänker ni?

   1. Josephine

    Det låter spännande med afrika! Vi har disskuterat lite allt möjligt men lutar nog åt att hjälpa till på hemmafronten. Vi tog emot ett fosterbarn för några månader sedan och är intresserade av att hjälpa till mer på det sättet. Kanske erbjuda kommunen tillfälligt boende för barn som inte har det bra hemma och är i väntan på att få ett permanent boende. Eller eventuellt ta emot fler fosterbarn för permanent placering. Väldigt givande och det blir ju en typ av välgörenhet på ett sätt. Har ni funderat något på att hjälpa till på det sättet?

    Vi vill nog syssla med ännu mer välgörenhet i framtiden men inte bestämt på vilket sätt än. Men något som är lite mer ”hands-on” lockar mest känner vi. Mvh josephine

    1. Herr Oberoende

     Ja vad spännande med fosterbarn! Det var ett intressant tips. Verkligen fint av er att hjälpa till på det sättet 🙂 Vi har inte funderat så långt, vi har pratat lite om att hjälpa invandrare att lära sig svenska och sådana liknande aktiviteter som vår kommun anordnar event kring t.ex. Fosterbarn är säkert väldigt givande och verkligen en tjänst för samhället och barnet som behöver hjälp. Det får vi diskutera mer om 🙂

 2. Sandra

  Hej!

  Först och främst vill jag tacka för en fin blogg. Av en slump hamnade jag på denna sida idag efter att ha googlat ” ekonomiskt oberoende”. Ett begrepp som jag tidigare inte har hört ( fniss fniss fniss:)

  Anledning till att jag började googla är pga av att många av mina vänner förvånas av min privatekonomi. Det hela började när jag var på banken med min man och förhandlade om räntan förra veckan ( Första bolån). Bankmannen frågade hur mycket vi sparar av vår lön och jag svarade (men lite hjälp av huvudräkning) ca 70-75%. Detta var uppenbarligen väldigt ovanlig för en vanlig familj. Jag måste erkänna att jag blev väldigt förvånad då jag inte riktigt tycker att vi gör några uppoffringar. Hemligheten är att vi inte har några större utgifter och höginkomsttagare båda två trots endast 34 år gamla.

  om jag hade tid och ork så hade jag gärna delat med mig av mina tips 🙂 men det får bli efter pensionen 🙂

  1. Herr Oberoende

   Hej Sandra!
   Vad kul att du hittade hit 🙂
   Det låter som ni lyckas spara väldigt mycket varje månad, grattis! Med en sådan sparkvot kommer ni vara ekonomiskt oberoende snart (om ni inte redan är det). Hade velat se uttrycket på bankmannen när ni berättade det! 😀
   Som många sagt och som jag också brukar säga så är det oerhört viktigt att ha koll på sina utgifter!

 3. Miss L

  Tack för bra blogg:)
  Tycker inlägg om hur mycket man behöver, vad alternativa jobb eller sysselsättningsplaner kan vara, om man ska leva nomadliv eller ha fast boplats eller inte alltid är intressanta. Samt var man eventuellt ska ha den där boplatsen.
  Sen om det kan leda till uttråkning om man tillbringar 24 timmar om dygnet med sin partner utan jobb. Även om båda har lite intressen. Typ bo två på 15-30 kvm för o ha mer pengar i pengamaskinen.,.
  Är sånt jag själv funderar mycket på, men inte kommit fram till riktigt..

  1. Herr Oberoende

   Tack Miss L!
   Jättestort tack att du delar vad du är intresserad av att läsa 🙂 Jag tycker dina punkter du tar upp är väldigt relevanta! För mig är det här saker som jag också tänker en del på. Finns kanske inget givet svar på sådana frågor men att resonera kring det ska jag försöka göra mer av framöver.

 4. Emil

  Hej

  Jag är, med er definition, ekonomiskt oberoende sedan några år men jobbar fortfarande och resonerar såhär om välgörenhet:

  * Jag vill hjälpa u-länder men tror att de som bor där hjälper sig bäst själva; de har inget behov av mig som volontär. Dessutom tål inte mitt miljösamvete flygresan och jag trivs i Sverige. Däremot har jag satt en hel del aktier (med hög direktavkastning) på ett VP-konto där utdelningen skänks direkt till en organisation med 90-konto (Svenska kyrkans internationella arbete) så jag slipper betala skatt på utdelningen innan den skänks. Ibland skänker jag pengar till direkta projekt också.

  * Jag vill hjälpa småföretagandet i Sverige och en omställning till ett “grönare” samhälle. Därför deltar jag i nyemissioner i små bolag med verksamhet i Sverige som har en miljöprofil. På detta kan man göra investeraravdrag. De flesta bolagen har gått dåligt men ett har gått som tåget så totalen är positiv för mig.

  * Jag är aktiv i några föreningar som har barn- och ungdomsverksamhet och en samhällsbyggande funktion.

  * Jag skulle vilja göra mer för miljön. Jag tror att det bästa jag kan göra är att leva som jag lär och visa det för andra. Ett sätt kan vara att sluta jobba och visa att jag prioriterar annat högre. Jag tror att ni genom denna blogg bidrar till att många minskar sin konsumtion och lever mer harmoniskt och miljövänligt och jag tror att det är något av det bästa ni kan göra. Den dagen ni flyttar till Afrika blir ni kufar och blir inte lika intressanta längre.

  1. Herr Oberoende

   Tack Emil för en spännande kommentar! 🙂
   När jag läser om det du håller på med blir jag väldigt glad. Jag antar att du också är glad och tacksam att du kan hjälpa så mycket som du gör, riktigt härligt.
   Gillar speciellt din “slutkläm” och jag förstår din tanke kring att försöka leva som vi lär och sprida det till andra. Den var bra och jag tar det till mig, verkligen något att tänka igenom, tack.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *