Bokrecension – Job Free – Four ways to quit the rat race

Bokrecension – Job Free – Four ways to quit the rat race

Jag har läst en ny bok som heter Job Free – Four ways to quit the rat race skriven av Jake Desyllas.

Jake Desyllas har själv tagit sig ur ekorrhjulet genom att han startade ett företag som han drev i 10 år och sedan sålde det. Han hoppade av ekorrhjulet vid 38 års ålder. Nu kan han leva på avkastningen från sina pengar han fick ut från försäljningen och fokuserar på andra projekt som han vill syssla med.

Boken

Som bokens titel antyder så handlar den om fyra olika sätt du kan sluta jobba på. Utöver detta så pratar Jake om hur du ska kunna välja vilken av de fyra vägarna som passar bäst för dig samt vilka psykologiska utmaningar det finns med att sluta jobba.

De fyra olika alternativen som beskrivs i boken är:

 1. Extreme saving
 2. Unjobbing
 3. Lifestyle business
 4. Start-ups

Själva upplägget av beskrivningarna är att Jake berättar om teorin bakom varje alternativ. Sedan har han intervjuat många personer som valt att sluta jobba på dessa olika sätt. Ofta flera olika intervjuer för varje kapitel.

Boken har en tydlig karaktär att beskriva livsstilarna för att sluta jobba, det är inte alls mycket fokus på investeringar och hur du genererar avkastning etc.

Tänkte nedan kort sammanställa vad de fyra alternativen går ut på och vad jag tog med mig.

job free

Extreme saving

 1. ”Extreme saving” om att du har en anställning, dra ner rejält på dina utgifter och sparar till ett kapital som du kan leva på om ca 10 år. Efter dina 10 år som anställd kan du helt fritt välja vad du vill göra med din tid.

Vad jag speciellt tar med mig:

 • Ökat sparande gör dig inte mindre lycklig.
 • Extrema sparare har superkoll på sina utgifter och sparar oftast 75% eller mer av sin disponibla inkomst.
 • Sparar du 10% av din inkomst kan du jobba nio år och sedan vara ledig ett. Sparar du 80% kan du jobba två år och vara ledig åtta. Ganska självklart men bra att säga det ibland!
 • Det är inte din inkomst som är viktig, andra faktorer är mer avgörande.
 • Extreme saving är en relativt trygg metod jämfört med de andra alternativen.

Unjobbing

Unjobbing handlar om att du direkt slutar jobba ”som vanligt”. De som anammar “unjobbing” har ofta inkomster från flera olika håll. De jobbar som frilans eller har andra små sidobusiness. Ofta kräver unjobbers en extrem enkelhet där du måste vända upp och ner på din traditionella livsstil för att få ihop ekonomin.

Vad jag speciellt tar med mig:

 • Unjobbers tar kontroll över sin egen tid direkt, de väntar inte.
 • De styr sitt liv och det viktiga är att komma ifrån ett vanligt jobb snarare än ekonomisk trygghet.
 • Fördelen med unjobbing är att du kommer ”loss” mycket snabbare än extreme saving till exempel men unjobbers måste hela tiden jobba för att få runt ekonomin (även om det är med saker de gillar).

Lifestyle business

Lifestyle business innebär att du driver ett företag/affärsidé som efter några år kommer att kunna generera passiva inkomster till dig. Det kan t.ex. vara att äga hyresfastigheter. Målet här är att företaget ska ge dig frihet, du har inte företaget för att du brinner för själva affären du driver.

Vad jag speciellt tar med mig:

 • Lifestyle business kräver ofta en del jobb i start-fasen innan din business kan generera passiva inkomster till dig.
 • De som satsar på Lifestyle Business ser fördelarna med att ha ett företag när det kommer till skatt. Som anställd får du inkomster, betalar skatt och spenderar. I ett företag får du inkomster, spenderar och betalar skatt sist. Robert Kiyosaki har sagt att det här är finansvärldens största loop-hole.
 • Ofta blir du geoneutral. Ditt företag ”jobbar av sig själv” och du kan bo var som helst.
 • Det krävs att du kan outsourca eller anställa andra som gör jobbet åt dig så du slipper själv. Det här mind-setet påminner mycket om det som Tim Ferriss pratar om i boken 4-hour work week.

Start-ups

Start-ups är det mest riskfyllda av alternativen och handlar om att du startar ett företag med en god affärsidé. Företaget kan du senare sälja när verksamheten växt och är lönsam.

Vad jag speciellt tar med mig:

 • Startar du ett företag ska den underliggande anledningen inte vara att sälja det utan det ska bygga på att du har en idé/produkt som kan hjälpa människor och att du brinner för att förmedla detta till andra genom att sälja produkten/tjänsten till dem.
 • De mest effektiva start-ups har en affärsidé som är skalbar. Den går alltså att skala upp utan att det kräver mycket extra jobb, nya processer etc. Dessa företag är eventuella köpare mest intresserade av.
 • Anlita alltid en rådgivare vid försäljningen. Det finns så många saker som kan gå fel annars.
 • Det kan vara svårt personligt att sälja ”sitt” företag och se någon annan göra om processer, eller ändra på saker som du själv inte skulle ha gjort. Jake beskriver det som en stor sorg när han sålde sitt företag även om han planerat för det länge.

Att sluta jobba kommer också med några utmaningar. Enligt Jake är det t.ex. att skapa sig ett nätverk utanför jobbet, skapa struktur i sin vardag utan 8-17 jobbet och att hitta mening med livet.

Omdöme

För mig var det här en trevlig bok. Även om det kanske finns fler än fyra olika sätt att sluta jobba på så ger det ändå bra uppslag och värdefull information från de personer han har intervjuat i boken. Det kanske känns självklart när man läser listan på de fyra alternativen men beskrivningarna är väldigt bra och gav mig djupare inblick i hur man mer teoretiskt genomför det.

Att den inte var så teoretisk med siffror var något som jag gillade, utan mer olika perspektiv på olika livsstilar. Mycket intressant enligt mig.

Sista biten om psykologi tycker jag är extra intressant och är ett ämne jag just nu försöker sätta mig mer in i. Det är en stor fråga det här med att hitta meningen med livet och vad man egentligen borde göra för att hitta mening. Slutar du gå till ditt jobb 8-17 så sätts allt på sin spets. Nu måste du själv inse eller ta reda på vad det är du vill göra med din tid. Superintressant och Jake delar med sig av sina erfarenheter i slutet av boken.

Jag börjar också se ett mönster när jag läser böcker. Varje gång jag läst ut en bok så har jag minst två nya böcker som refereras till som jag också vill läsa. Det betyder att jag kommer ha att göra ett bra tag framöver!

Boken köps t.ex. på Bokus för ca 135kr.

5 thoughts on “Bokrecension – Job Free – Four ways to quit the rat race

 1. Känner igen det där med att det bara dyker upp fler och fler böcker man vill läsa ! =)
  Lägger upp länk till recensionen på forumet!

  Hälsningar,
  msFIRE svenskafire.se

  1. Herr Oberoende

   På ett sätt är det ju kul för det betyder att det finns oändligt mycket att lära där ute! 🙂

 2. Alexander

  Hej, sparar du alla böcker? Tänkte om du ville bli av med några 🙂

  1. Herr Oberoende

   Hej Alexander,
   Hittills har jag sparat alla böcker och jag ser framför mig att jag kommer spara de bästa så jag kan läsa om dem senare. Mitt tips är att kolla bibliotek och om de inte har boken du vill ha kan man fråga om de inte är intresserade av att ta hem den 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *